Tips voor een geslaagd feest

Een muzieklijst:

Het is zeker niet onverstandig om zelf een muzieklijst samen te stellen met uw favoriete muziek, ongeveer twee bladzijden is niet overbodig. Let er wel op dat de liedjes een dansbaar ritme moeten hebben. Een mooi nummer is niet automatisch ook een goed dansnummer. Minstens even belangrijk is kenbaar maken wat je zeker niet wenst te horen op uw feest of fuif.

Aangepaste feestzaal:

Zoek een feestzaal die aangepast is aan het aantal personen dat aanwezig zal zijn op uw feest. Een zaal die te groot is maakt een ongezellige indruk en zet behoorlijk aan tot minder dansen. Goede feestzalen zijn vooral zalen zonder een geluidsbegrenzer, zalen die de ruimte kunnen aanpassen aan het aantal feestgangers en alle aanwezige belichting apart kunnen dimmen.

Belichting feestzaal:

Een aangepaste belichting in de zaal zelf is heel belangrijk, het zorgt namelijk voor een intiemere sfeer en meer gezelligheid. Vraag dan ook of het licht kan gedimd worden. In parochiezaaltjes is dit meestal ontoereikend of zelfs helemaal niet mogelijk. Gedimd licht vermindert de eventuele drempelvrees van de aanwezige mensen en zet sneller aan tot dansen. Heeft de zaal klassieke TL-lampen als verlichting? Voorzie je dan eventueel van kaarslicht, niet duur en toch héél gezellig.

Feestzaal met geluidsbegrenzer?

Ga na of de zaal een geluidsbegrenzer heeft. Indien dit zo is, vraag dan op hoeveel decibels deze afgesteld staat. Vraag ook wat er gebeurd als de discobar dit aantal decibels overstijgt.
Met alle respect voor deze feestzalen, een zaal die in het bezit is van een geluidsbegrenzer is absoluut geen toegevoegde waarde voor uw feest. Uiteraard verdedigen de uitbaters hun aankoop en melden u dat dit helemaal geen problemen geeft voor de DJ, maar in de praktijk verloopt dit meestal wel anders. De geluidsbegrenzer reageert immers niet alleen op het volume van de muziek maar ook op het lawaai van het aanwezige publiek. De combinatie van deze twee geluidsbronnen overstijgt snel het toegelaten maximum volume van de begrenzer, het gevolg is dan vrijwel altijd dat het volume van de muziek naar beneden wordt gehaald of zelfs volledig uitvalt gedurende een bepaalde tijd! Heel jammer voor het aanwezige feestpubliek. Staat de geluidsbegrenzer afgestemd op slechts 90 decibels? Valt de muziek uit wanneer de discobar dit volume overstijgt? Dan is het heel simpel: zoek een andere feestzaal!

Plaats van het publiek:

Waar plaatst u het jonge publiek? Het oudere publiek? De danslustigen? Of waar plaats je de mensen waarvan je weet dat het geen dansers zijn?

Soms krijg ik te horen van de organisators van het feest dat men de dansers achteraan de zaal geplaatst heeft omdat die toch wel de moeite zullen doen om zich naar de dansvloer te begeven. De niet-dansers zitten dan vooraan in de zaal, de mensen die het dan meer hebben voor een gezellig babbeltje zijn dan zo dicht mogelijk aan de geluidsboxen neergezet, wat dus helemaal niet zo'n goed idee is!

Probeer zo veel mogelijk te vermijden dat het oudere publiek vooraan in de danszaal zit, dicht tegen de geluidsboxen aan dus. Alhoewel er steeds op het geluidsvolume gelet wordt kunnen er toch oudere mensen zijn die aan de DJ vragen om het volume wat zachter te zetten. Plaats het jongere publiek dus zo dicht mogelijk bij de discobar, deze mensen kunnen wel een decibeltje meer verdragen (zonder hoofdpijn te krijgen) en zorgen meestal voor de grootste ambiance op uw feest.

Laat het aan uw DJ over

Het is niet nodig en zelfs af te raden om met je eigen muziekcollectie te komen opdraven. De minder bekende nummertjes van jezelf, papa, tante Martha of nonkel Bob zorgen keer op keer voor een lege dansvloer. Uitzondering is een feest met verschillende nationaliteiten, dan kan het wel aangewezen zijn om zelf wat muziek te voorzien. Vraag ook niet aan uw DJ om anderen eventjes te laten draaien op uw feest. Heb vertrouwen in uw DJ! Hij heeft immers jaren ervaring.